Wat is financieel onafhankelijk?

Er zijn veel definities van financiële onafhankelijkheid. Volgens het CBS ben je dat al als je netto jaarinkomen boven de armoedegrens ligt. Dan ben je voor je financiën niet afhankelijk van een partner of van de overheid… Dat geldt voor best veel Nederlanders. Maar dat is vermoedelijk niet wat de meeste mensen voor ogen hebben bij financiële onafhankelijkheid.

Volgens FIRE

Volgens de FIRE gedachte ben je financieel onafhankelijk als je kunt leven van het rendement op je vermogen. Men hanteert de 4% regel. Dus dat je – bovenop de inflatie – 4% rendement maakt. En dat betekent weer dat je 25 keer je jaarinkomen moet hebben om financieel onafhankelijk te zijn. Voor een modaal inkomen van € 36.000 is dat dus € 900.000. Maar misschien kun jij al met 25.000 per jaar rondkomen. Dan is het nog steeds € 625.000. Dit is vermoedelijk wat veel mensen zich bij financiële onafhankelijkheid voorstellen. Maar wat waarschijnlijk maar voor een kleine groep mensen haalbaar is.

Volgens FIRO

Ik heb zelf een andere definitie. Ik wil simpelweg minimaal een jaar zorgeloos zonder inkomen vooruit kunnen. Dit is dit voor mij genoeg om mij financieel onafhankelijk te noemen. Ik ben dan niet afhankelijk van een baan om te kunnen doen wat ik wil. Ik kan op elk moment stoppen als ik werken even zat ben. En geld voor een jaar is lang genoeg. Ik heb immers niet de behoefte om helemaal nooit meer te gaan werken. Zo kan ik een half jaar iets anders doen en heb ik een buffer voor nog eens een half jaar om weer aan betaald werk te komen. Om geen stress te hebben als het een paar maandjes tegen zit. Ik weet namelijk uit ervaring dat ik na verloop van tijd juist wél weer wil werken.

Financiële onafhankelijkheid volgens de FIRO definitie is dan ook voor veel meer mensen haalbaar dan die van de FIRE definitie. Zodat je niet op een houtje hoeft te bijten voordat je je financieel onafhankelijk mag noemen…