Take a Break

de podcast

In deze podcast spreek ik, samen samen met Luuk Roks, verschillende mensen die een langere break namen om even iets heel anders te doen. Zoals de oceaan over steken, met gezin de wereld rondreizen of… een podcastserie maken!

Een pauze van vaak minimaal een paar maanden, soms een jaar. Alleen, met partner of met het hele gezin. Veel mensen dromen over zo’n break, maar zien (te) veel beren op de weg. Met deze podcast geven we een duwtje in de rug. En geven we in een aantal kortere ‘How to tussenpensioen’ afleveringen praktische tips. Hoeveel geld heb je ervoor nodig? Hoe zorg je ervoor dat je geld zo lang mogelijk meegaat? Hoe regel je het als je naar schoolgaande kinderen hebt? etc.

Afleveringen

Aflevering 1: Zeven maanden met je gezin op reis

In de eerste aflevering vertelt Freek ten Broeke hoe hij zijn reisbureau Multatuli Travel verkocht om 7 maanden met vrouw en twee kinderen een reis te maken die hen naar Amerika, Nieuw-Zeeland en diverse landen in Azië leidde. Zijn verhaal maakt ook pijnlijk duidelijk waarom je hier vooral niet mee moet wachten totdat je de pensioenleeftijd bereikt hebt.

Aflevering 2: Een jaar zeilen over de oceaan

In de tweede aflevering gaan Luuk en Sjaak aan boord (zie foto hierboven) bij Jojanneke Vellekoop (41), die op het punt staat om met haar vriend voor een jaar over de wereld te gaan zeilen. Tot vijf jaar geleden had ze nog nooit gezeild, ze is nog nooit de Noordzee overgestoken maar gaat nu de Atlantische oceaan oversteken. Onder het motto van ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’.

Aflevering 3: Huisje, boompje, solo op reis

In de derde aflevering spreken ze met Oliver van der Spek. Na 13 jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt te hebben moest het roer om. Door een eerdere trip met de camper door Australië wist hij wat de heilzame werking van een lange break was en besloot in z’n eentje voor een klein half jaar naar Azië te gaan. Zijn partner vond het goed en Oliver kwam als sabbaticalcoach terug. Inmiddels is hij zzp’er en staat op een heel andere manier in het leven.

Aflevering 4: Sara van Geloven verruilde haar huis voor een camper

100 kilometer per dag… Met een elektrische camper ga je misschien niet snel, maar ver kom je uiteindelijk wel. Vooral als je geen einddatum hebt. Sara van Geloven en haar vriend deden hun huurwoning weg en reizen voor onbepaalde tijd met hun zelf omgebouwde elektrische camper. Sara – miss Take a Break herself (in de aflevering hoor je hoe dat zit) – vertelt over slow travel, wat het je brengt om uit je comfort zone te stappen en balans zoeken tussen werk en privé. Iets wat haar, als freelance reisjournalist voor Lonely Planet en Polarsteps, misschien nog wel extra aangaat.

Aflevering 5: Tim Voors wandelt van Canada naar Mexico in 5 maanden

Van ’s ochtends tot ’s avonds. 5.000 km en vijf maanden lang… Wandelen. Tim Voors is thru-hiker en doorkruist landen te voet. We spreken Tim als hij een maand onderweg is op zijn tocht van Canada naar Mexico door Amerika. Over beren op de weg; figuurlijk én letterlijk. Bijzondere ontmoetingen. Hoe hij het thru-hiken combineert met zijn gezin en het vader zijn. Hoe hij het regelt met z’n bedrijf en (passief) inkomen. En waarom we eigenlijk onze kinderen al zouden moeten meenemen in het concept van af en toe een break nemen.

Aflevering 6: Jeroen Broekema stopte met werken om een podcast te maken

Reizen, dat hoefde hij niet zo nodig. Maar een tussenpensioen, dat wilde Jeroen Broekema wel. Dat-ie uiteindelijk meer dan honderd aflevering zou maken van z’n eigen podcast Leaders in Finance, was voor hemzelf ook een verrassing. Van dat jaartje niks doen kwam dan ook maar weinig terecht. In deze aflevering vertelt Jeroen over zijn bijzondere tussenpensioen, de kracht van kwetsbaarheid en hoe z’n hobby zijn werk werd.

Aflevering 7: Sanne Zwart ging van HR naar fermenteren (en is nooit meer gestopt)

Hoe stap je uit de ratrace van (baan)zekerheid en een goed salaris? Door in een zwart gat te springen! Toen Sanne Zwart jaren geleden uit de HR stapte, had ze geen idee wat ze moest. Voedselschandalen (lees: mensenhaar in brood…) triggerden haar om op zoek te gaan naar waar haar eten nou eigenlijk vandaan komt. En voor ze het wist gaf ze cursussen zuurdesem brood maken en zette ze met partijen in Rotterdam een reddingsactie op om 60 ton overtollige witte kool te redden. Niet voor niets heeft ze de bijnaam: fermentatie koningin van Rotterdam. Sanne brengt een ‘ode aan het zelf maken’ en vertelt over hoe ze ieder jaar weer voor de vraag komt te staan: “ga ik door of ga ik iets anders doen?” En inmiddels weet ze dat het bijna een therapie is om eens in de zoveel tijd niet te weten wat je moet. Je regelt het uiteindelijk wel!

Tips: How to tussenpensioen?

In een aantal kortere afleveringen geven we praktische tips over hoe je jouw tussenpensioen fixt.