Ik hoor nogal eens dat FIRO voor weinig mensen is weggelegd. Ik denk dat dat – in tegenstelling tot FIRE – wel meevalt. Met de tips op deze pagina denk ik dat het voor veel mensen mogelijk is.
Veel mensen willen ‘ooit wel eens’ een sabbatical nemen. Alleen schuiven ze dat doel steeds verder voor zich uit. Er is altijd wel een reden waarom het niet uitkomt. En voor je het weet is je pensioen aangebroken voordat je je tussenpensioen had willen nemen. Het begint dus met plannen. Bepaal wat je wilt, zet een doel en werk daar naartoe. En om een stok achter de deur te hebben: vertel het vast aan andere mensen. Dan blokkeer je de weg terug. Zo zette ik in 2012 op Linkedin dat ik een boek ging schrijven. Na enkele maanden – er stond nog geen letter op papier – begonnen mensen te vragen hoe het ermee stond. Toen moest ik wel.
Om eens in de vijf jaar een half jaartje er tussenuit te gaan zal het opzij zetten van 10% van je inkomen voor de meeste mensen genoeg zijn. En waarschijnlijk lukt het met minder ook al. Uiteraard verschilt het of je het minimum loon verdient of een ton per jaar, maar dit hanteer ik als een gemiddelde. En ik denk dat dit – voor wie écht wil – mogelijk moet zijn. Over hoe je het beste kunt besparen zijn duizenden blogs, vlogs en podcasts te vinden. Zoals de Spaarpodcast, Porterenee of… het FIRE Blog. Want zonder naar FIRE te moeten streven kun je natuurlijk prima gebruik maken van hun bespaartips!
Is het doel voor jouw tussenpensioen een wereldreis maken? Dan geldt – net zoals bij het kopen van een woning – dat de locatie in belangrijke mate de prijs bepaalt. Het mag duidelijk zijn dat jouw geld in (de meeste) minder ontwikkelde landen langer meegaat dan in Westerse landen. Maar let op: dat is geen gegeven. Veel Afrikaanse landen zijn minstens zo duur om in te reizen dan Westerse landen. Door de bank genomen zijn Azië en Zuid Amerika goedkoop om te reizen. Maar ook in Westerse landen kun je de kosten laag houden. Zie tip 4:
Tijdens het reizen gaan de meeste kosten zitten in de overnachtingen, eten en drinken en vervoer. Door een vervoermiddel te gebruiken waarin je kunt rijden, slapen en koken – zoals een camper – sla je drie vliegen in één klap. Je kunt op veel plekken gratis overnachten (zie campercontact), je kookt je eigen potje en de reiskosten blijven beperkt tot brandstofkosten en afschrijving. En met een beetje geluk valt die laatste mee. In Australië kochten wij voor 7000 AUD een Toyota Landcruiser (zo doe je dat). Zes maanden en 25.000 kilometer later verkochten we hem voor 6000 AUD. En op deze manier bleek een half jaar in Australië niet duurder dan een half jaar Zuid Amerika.
Er zijn natuurlijk legio beroepen die je remote kunt uitvoeren. Tijdens het reizen ben ik artsen tegengekomen die op verschillende plekken in Afrika bijsprongen. Jongeren die gingen wwoofen in Australië. En de digital nomads zijn al jaren niet meer weg te denken. Het mes snijdt aan twee kanten: je komt veel meer met de lokale bevolking en gebruiken in aanraking en je hebt minder geld nodig tijdens je reis. Zo ben ik jongeren tegen gekomen die met niet meer dan een paar honderd euro naar Australië gingen. Go with the flow. Respect! Je moet maar durven.
Als je onzeker bent over de periode na jouw tussenpensioen, dan kan de zekerheid van werk na terugkomt een geruststellende gedachte zijn. Dat leek mij de eerste keer ook. Maar ondanks dat ik al tien jaar voor het bedrijf gewerkt had, wilde mijn directeur er niet aan meewerken. Genoeg reden om dan op te zeggen. Gelukkig zijn de meeste werkgevers niet zo kortzichtig. En snappen ze dat ze een energiekere en gemotiveerde medewerker terug krijgen. Er zit dan ook geen gat in je CV. Mocht een nieuwe werkgever hier moeilijk over doen mag je mij als referentie opgeven. Maar wellicht is het beter een ruimdenkender werkgever te zoeken.
Als je een eigen huis hebt kan het zeer de moeite waard zijn je woning onder te verhuren. Tijdens mijn eerste was realiseerde ik me dat ik alleen al van de huuropbrengst van mijn woning op sommige plekken in Azië permanent zou kunnen wonen. Als ik zuinig aan deed. Niet dat ik het serieus overwoog, maar de gedachte was aantrekkelijk. Gelukkig is een tijdelijk huurcontract tegenwoordig mogelijk. Maar neem voor de zekerheid een diplomatenclausule op. Ik heb er zelf altijd voor gekozen het beheer uit te besteden aan een professionele club. Dat kost een paar tientjes maar scheelt je zorgen. Je wilt niet midden in de nacht ergens in Australië lastig gevallen worden over een kapotte wasmachine.
Hier begeef ik me op glad ijs. Ik heb zelf geen kids en daarom is het voor mij makkelijk praten. Maar ik ben tijdens mijn reizen regelmatig gezinnen met kinderen tegengekomen die een halfjaar of langer op reis waren. Ze wisten onder de strenge Nederlandse leerplicht uit te komen door de kinderen (tijdelijk) uit te schrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Onder het mom van een mogelijke emigratie. Uitschrijven schijnt voor kinderen nog geen financieel of maatschappelijk nadeel te hebben. Met een paar uurtjes privéles per dag hielden ze hun klasgenootjes bij. En op reis leerden ze nog zo veel méér.
Beschouw dit alleen niet als advies maar ga te rade bij Nederlanders met kids die dit recent gedaan hebben.