Hoofdstuk 3

Tweede scherm behorend bij hoofdstuk 3:

Pagina 40

Mijn Zwitserlevengevoel

Leuker zou het niet worden. Gili Trawangan was voor mij echt het paradijs op aarde. Als ik opnieuw de foto’s bekijk hoor ik de zee, ruik ik weer de vers gebakken vis en beleef ik opnieuw het Zwitserlevengevoel.  Mag ik alsjeblieft terug? (en niet pas op mijn 67ste).

Er bestaan vele ‘geluksranglijsten’ die zouden weergeven in welke landen mensen het gelukkigst zijn. Zo publiceert doe OESO bijvoorbeeld de Better Life Index. In 2013 waren de mensen in Australië op deze lijst het gelukkigst. Maar de OESO vertegenwoordigt slechts 34 van de 192 landen op de wereld.

Op andere lijsten waar ook niet-OESO landen vertegenwoordigd zijn staat Costa Rica bijvoorbeeld vaak hoog genoteerd, zoals in de World Database of Happiness.

Nederland speelt een prominente rol in het meten van geluk. De Nederlander Ruut Veenhoven is oprichter van de hiervoor genoemde World Database of Happiness en was pionier op dit gebied. Hij heeft ervoor gezorgd dat de Verenigde Naties het meten van geluk serieus is gaan nemen. Nederland scoort zelf overigens altijd hoog op de diverse lijstjes: vrijwel altijd staan we in de top-10, net als de Scandinavische landen en Australië en Nieuw Zeeland.

Zoals waarschijnlijk bekend streeft men in Bhutan naar zo hoog mogelijk Bruto Nationaal Geluk in plaats van Bruto Nationaal Product. Een bewonderenswaardig en nobel streven om op die manier de levenskwaliteit in je land te meten. Zeker bewonderenswaardig als je bedenkt dat de koning van Bhutan dit al in de jaren ’70 lanceerde, toen hij nog geen 20 jaar oud was… En het lijkt te werken want ik zag Bhutan in 2011 op één van de ranglijsten op internet op de 8e plaats staan 1 plaats achter…. Nederland.

Op 9 september 2013 kwam het tweede World Happiness Report uit van het Sustainable Development Solutions Network van de Verenigde Naties. En hier staat Nederland op de 4e plaats, na Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. Dus ook al klagen we nog zo hard in Nederland, we zijn blijkbaar toch behoorlijk happy.

Een andere interessante index, de Happy Planet Index, hier te zien op Wikipedia, laat de ecologische footprint erg zwaar wegen met als reden dat het geluk ook de toekomstige generaties nog ten deel moet vallen. Een terecht criterium lijkt me. En ook hier scoort Costa Rica erg goed.

Pagina 44

Aanslag Kuta

Op 11 oktober vertrokken we uit Kuta, richting Gili Trawangan. Op 12 oktober (10/11, precies één jaar en één dag na 9/11) vond de grootste terroristische aanslag van Indonesië plaats in de Sari-club. De bar waar wij de vijf voorgaande avonden ook onze jungle juice gedronken hadden. En altijd op het tijdstip waarop de aanslag plaatsvond, rond 23 uur ’s avonds. Bij deze aanslag verloren ruim 200 mensen het leven. Een leermomentje… Als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent heb je gewoon botte pech. En wij hadden alle geluk van de wereld….

Als echte ramptoeristen – maar zo voelde het niet – bezochten we een paar weken later, de dag dat we terugvlogen naar Nederland, de plaats van de ramp. Een week of twee eerder stonden hier de Sari-club en Padi’s en was het een drukte van jewelste…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *